De Omgeving

De Veluwe, van nature de mooiste van Nederland!

De Veluwe

De Veluwe is het op één na grootste natuurgebied van Nederland, met veel bos, heide, zandvlakten en landgoederen. Volgens deskundigen bestaat de Veluwe al zo’n 150.000 jaar. De Veluwe is een gebied dat bestaat uit vele stuwwallen en deze zijn volgens deskundigen ontstaan tijdens een ijstijd. Er leven 2000 herten en zelfs vijf soorten vleermuizen. De Veluwe heeft haar eigen ‘big four’: het edelhert, het wild zwijn, de moeflon en de ree. In het Park leven zelfs zes soorten amfibieën: rugstreeppad, gewone pad, heidekikker, groene kikker, bruine kikker en gewone salamander.

Je kunt er dus echt urenlang wandelen en fietsten en wild spotten!

Wat te bezichtigen in omgeving Lieren

 

Leuke uitjes met kinderen    

Schaapskudde bij Loenen Loenen ca. 8 km van het park

De Spelerij in Dieren  Dieren ca. 15 km van het park

Ballorig Zutphen  Zutphen  ca. 16 km van het park

Krazy Kangaroo Apeldoorn Apeldoorn ca. 16 km van het park

Kinderpretpark Julianatoren Apeldoorn ca. 19 km van het park

Apenheul Apeldoorn ca. 17 km van het park

Burgers Zoo Arnhem ca. 27 km van het park

Wat is er te bezichtigen en te doen?

Veluwse Stoomtrein Maatschappij Beekbergen ca. 6 km van het park

Thermen Bussloo in Voorst Voorst ca. 11 km van het park

Nationaal Park De Hoge Veluwe Otterlo ca. 23 km van het park

Natuurpark Berg & Bos Apeldoorn ca. 16 km van het park

Nederlands Openluchtmuseum Arnhem ca. 26 km van het park

Speelgoedmuseum Deventer Deventer ca. 22 km van het park

Leuke steden/dorpjes  in de omgeving

Loenen ca. 6,5 km van het park 

Loenen  op de Veluwe is een uitgestrekt dorpje dat ligt tussen Apeldoorn en Arnhem in de provincie Gelderland en wordt al genoemd in het jaar 838. De kern van het dorp ligt rond de  erbeekseweg maar loopt nog tot ruim over het kanaal.

Verschillende beeldentuinen te bezichtigen, Schaapskooi, Oorlogsmuseum, Kasteel ter Horst, Landgoed Groenouwe,  De Veluwsche stoomtrein Maatschappij , Waterval loenen, De Groote Modderkolk, Ereveld Loenen, Papier fabriek Middelste Molen.

Stedendriehoek: Apeldoorn, Zutphen en Deventer

Apeldoorn ca. 14 km van het park 

 De geschiedenis van Apeldoorn gaat terug naar het jaar 792, Apeldoorn begon pas echt te groeien tegen het einde  van de 16e eeuw toen papierindustrie op gang kwam . In 1684 kocht Willem III van Oranje het huis Het Loo 

Te bezichtigen: Paleis het Loo, Paleispark Het Loo, Veluwsche Stoomtrein (Maatschappij) Mei, Apen Heul, Park Berg en Bos,Kinderparadijs, Malkenschoten, Klimbos, Veluwe, Julianatoren, CODA Museum.

Zutphen ca. 16 km van het park                                      

De veertiende eeuw wordt wel Zutphens gouden eeuw genoemd. Zutphen kon handel over water drijven (dankzij de IJssel en de Berkel ) met de daarvoor ontwikkelde koggeschepen. Dat daar veel geld mee werd verdiend, kun je nu nog steeds terug te zien in de Hanzestad.

Te bezichtigen; Stedelijk museum Zutphen of Henrriette Polak, Librije, Zutphen TourisOffice, Rijksmonument Walburgiskerk Zutphen, Het koelhuis, Drogenapstore, Rijksmonument Woonhuis Het Bolwerck uit 1549, Oude Bornhof (+Poort)

Deventer ca. 22 km van het park       

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. De plaats staat al in 9e-eeuwse bronnen van het bisdom Utrecht vermeld. In een oorkonde uit 877 wordt gesproken over zeven hoeven in Daventre portu (de haven Deventer). In 952 wordt Deventer in een schenkingsoorkonde van koning Otto I als stad vermeld. Het is een Hanzestad aan de IJssel,  een levendige stad met een monumentale sfeer!

Ik woon zelf in Deventer en kan deze mooie stad écht aanraden: stadswandeling met gids, Deventer koek proeven, Beklimming van de Lebuinuskerk, Het Bergkwartier,  Museum De Waag, Het Havenkwartier, De skyline van Deventer. Maar natuurlijk ook al de evenementen waar ze bekend om zijn als Boekenmarkt (900 boekenkramen grootste van Europa)  Deventer op Stelten en Dickens Festijn

Arnhem ca. 30 km van het park             

Arnhem ligt aan de rivier de Nederrijn, de IJssel en de Sint-Jansbeek, Arnhem wordt (als Arneym) voor het eerst genoemd in 893. Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw groeide Arnhem sterk.

Wat te doen?: Behalve urenlang winkelen, De Eusebiuskerk  Burgers’ Zoo, Park Sonsbeek, Historische Kelders Arnhem, Focus, Filmtheater Arnhem, Oorlogsmuseum, Museum Bronbeek, Luxor live, Molenplaats Sonsbeek, Musis Sacrum, Nederlands Openluchtmuseum, Nederlands Watermuseum,  Nederlands Wijnmuseum Arnhem,Posttheater Arnhem, Pathé Arnhem, Popcentrum Jacobiberg